Publicerad den

Tips från triathlonproffset Patrik Nilsson

Patrik Nilsson, Foto: Luca Mara
Patrik Nilsson, Foto: Luca Mara

Patrik Nilsson slog det svenska rekordet på Ironman 2015 genom att vinna Ironman Kalmar på tiden 8:08:05. Det innebar att han simmade 3,8 kilometer på 52 minuter, cyklade 18 mil med över 40 km/h i snitt och sprang ett maraton på 2:45. Han är unik!

Kort beskrivning av dig som triathlet:

Innan jag började med triathlon tävlade jag i friidrott och löpning. Efter några år sökte jag en ny utmaning och fastnade i triathlon. 2012 vann jag SM guld på medeldistans och efter det var jag fast!

Idag tränar jag på heltid, bor i Köpenhamn och siktar mot en topplacering på Hawaii samt fler segrar internationellt på Ironman.

Hur tränar du under vintern?

Då jag tränar på heltid har jag också en möjlighet att resa mycket. Sista tävlingen 2015 var Ironman Cozumel där jag tyvärr fick bryta i ledning efter 30km på löpningen. Träningen upp till det gjorde jag i Danmark (mycket trainer) och Playitas. Efter tävlingen fokuserade jag på återhämtning, flickvännen och jul/nyår. Träningen 2016 började i januari och träningen utförs mer eller mindre som vanligt, dock mer styrketräning och cykel inomhus… Även nu finns möjlighet för läger där många veckor tillbringas på Playitas.

Ditt bästa tips inför en triathlontävling?

Mitt bästa tips för en triathlontävling är att vara förberedd! Utför den träning som ska göras, gärna tillsammans med en coach, och vara förberedd för de olika momenten både innan och under tävlingen.

Innan = träning, resa, registrering, incheckning etc.
Under = taktik, energi etc.

Hur grenfördelar du mellan sim, cykel och löp?

Mycket tid tillbringas på cykeln då det tar mycket tid i träningen. För mig är det även den svagaste grenen och något vi fokuserar mycket på. Utöver det är fördelningen väldigt jämn med 1/3 av allt…

Hur många träningstimmar har du per vecka?

En vanlig vecka i Danmark landar runt 30h….

Bästa passet?

Långa löppass i sol och i en fart runt 4 min/km. 

Sämsta passet?

Långa cykelpass i regn och kyla…

Motivation – hur behåller du den?

Jag älskar att träna, men självklart är motivationen inte alltid 100…Att sätta mål, se framåt, titta på utvecklingen och stöd från Teresa (flickvän) och familjen är för mig det viktigaste för att hålla motivationen på topp.

Om du skulle ge en nyfrälst triathlet ett råd – vad skulle det vara?

Se till att få hjälp med träningen av en coach. Du slipper tänka på hur ett träningsupplägg ska se ut och får många nyttiga råd i både träning och tävling. Jag jobbar för min flickvän i Uperform.dk där vi hjälper atleter just i detta. Träningsupplägg, råd etc för att hjälpa dem till upplevelser de sent ska glömma…

Fakta Patrik Nilsson

Ålder: 24
Bor: Köpenhamn
Vikt: 72-74kg
Längd: 182cm
Klubb: Terrible tuesday triathlon
Familj: Flickvän Teresa
Andra intressen: vänner och familj
Online: http://nilssonpatrik.com/