Publicerad den Lämna en kommentar

Omega-3-fettsyrors effekt på elitcyklisters prestation

Uthållighetsidrottare gynnas av många hälsofördelar som ökad aerob kapacitet, starkare muskler, fler oxidativafibrer och förmågan att generera mer syre för muskelarbete. Fysisk träning leder till en progressiv ökning av hjärtfrekvens, som leder till ökat blodflöde och ökat tryck på kärlfunktionen. Det finns starka bevis på att omega-3 har positiv effekt på kärlfunktionen hos friska försökspersoner, därför är det intressant att studera dess effekt hos elitcyklister.

Bakgrund

European Journal of Sport Science publicerade förra året en studie vars syfte var att utvärdera effekten av 3 veckors supplementering med omega 3 hos elitcyklister med fokus på bland annat kväveoxid . Kväveoxid har som primär funktion att agera som transmittorsubstans där den signalerar glattmuskulatur runt blodkärlen vidgas så mer blod kan transporteras genom blodkärlen. Normalt frisätts kväveoxid när man aktiverar muskulaturen, det vill säga vid träning. Men det finns inte många studier utförda på effekter som omega 3 PUFA (polyunsaturated fatty acids) kan ha på NO hos elitidrottare.

Utförande

Studien utfördes på 13 manliga elitcyklister i Polen ålder 23 (+/- 5år) som konditionstränat i ca.7 år . Studiedeltagarna randomiserades i en placebogrupp och en interventionsgrupp. Interventionsgruppen fick en dos på 1,3 g PUFA två gånger dagligen under en tre veckors period. Doserna var på 660 mg EPA och 440 mg DHA samt 200 mg andra fettsyror och 13,4 mg E-vitamin i gelatinkapslar.  Eftersom det var en crossover studie genom gick deltagarna en wash-out-period på 2 veckor, därefter bytte interventionsgruppen dosering med placebogruppen.

Deltagarna fick mäta flöde-medierad dilation (FMD) och blodtryck, pulsvågshastighet, cykeltest VO2-max, ADMA samt flera biokemiska analyser.

Resultat

Signifikant förhöjda nivåer av kväveoxid i serum observerades av omega-3 PUFA supplementering när man jämförde studiedeltagarnas nivåer före-intervention med den efter-intervention. Skillnader obeserverades även för FMD och VO2-max testet där deltagarna visade ökad syreupptagningsförmåga.

Resultaten visar att kväveoxidfrisättningen efter supplementering med omega-3 PUFA kan spela en viktig roll för cyklister som vill maximera sina resultat.

Klicka på tabellen nedan för att läsa mer om studien.

 

Skärmavbild 2016-08-19 kl. 15.23.25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *