Publicerad den Lämna en kommentar

Vitaminguiden – Vitamin A

Vitamin A har många positiva effekter på kroppen, det är främst känt för att bidra till normal syn men vitaminet påverkar i stora drag våra slemhinnor och huden. Vitamin A har även andra mer komplexa funktioner, i rätt dos bidrar vitaminet till celldifferentiering, apoptos, gentranskription, embyoutveckling, embyodifferentiering, immunsystemet, antioxidantaktivitet och benmetabolism (1, 6).

Vitamin Managers Multiman innehåller 113 % av Vitamin A dagligt rekommenderat intag och Multikvinna innehåller hela 88%.

Varför behöver vi vitamin A?

När man talar om att vitamin A är bra för synen så syftar man till att retinol bildar rhodopsin som i sin tur hjälper ögat att detektera små mänger ljus i större utsträckning (4). Den störtats orsaken till blindhet anses vara brist på vitamin A (6).

Normalt så kommer de flesta svenskar upp i behovet utav vitamin A genom att äta en varierad blandkost (1, 3, 6 ). Globalt har det däremot varit ett större problem med att komma upp i de rekommenderande nivåerna utav vitaminet (3, 6). I vissa fall har brist lett till nattblindhet och i värre fall så har folk drabbats av sämre immunförsvar vilket man hos barn har kunnat koppla till barnadödlighet (3). Efter järnbrist så är brist på vitamin A vanligast i världen och bör därför tas med stort allvar.

År 2000 startade ”The Golden Rice project” där man genmodifierade ris för att minska A-vitaminbrist i utvecklingsländer. Ris är en stapelvara i Asien och Afrika, därför ansågs det som en bra metod att genmodifiera riset för att nå ut till en så stor befolkning som möjligt . Det skulle helt enkelt vara lättare att genmodifierad riset än att supplementera/injicera befolkningen med vitamin A-brist. Genmodifieringen gjorde så att riset innehöll upp till 24 gånger mer betakaroten samt ökade absorptionen av järn via kosten. Detta anses vara en av de största moderna genombrotten för biotekniken. Det debatteras däremot hur pass effektivt undernärda barn kan omvandla betakaroten till vitamin A och kritiken mot GMO (genmodifierad) livsmedel är mycket stor från bland annat organisationer som Green Peace. Golden Rice har därmed inte etablerats i alla områden som eventuellt skulle kunna gynnas av det (2).

Vad är vitamin A?

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin, därmed kan man öka absorptionen genom att inta A-vitaminrika livsmedel tillsammans med någon olja ex.kokta morötter och olivolja.

Med vitamin A så menar man ett ämne som ger den biologiska aktiviteten utav retinol. Rentenoider är klassnamnet ämnen som är kemiskt relaterade till vitamin A, där klassas som naturliga och syntetiska med och utan biologisk aktivitet. Vitamin A finns i växtvärlden bara i formen betakaroten som i sin tur är en av 50-60 karotenoider (1). Rekommendationerna för vitamin A innefattar både vitamin A aktivitet som retinol och några provitaminer som karotenoider där Lykopen och Betakaroten är mest kända. Betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen efter behov, precis som alla andra provitaminer och anses därmed mer säkert än vitamin A vid intag genom kosttillskott.

Alkohol, infektioner och zinkintag kan minska upptaget utav vitamin A i kroppen men det är sällan man ser direkta brister som en konsekvens av det (1).

Ofta talar man om retinolekvivalenter i vitamin A sammanhang, då syftar man till alla prekursorer till retinol och provitamin A karotenoider till en enhet. Många gånger missar folk enheter när de talar om vitaminer, därför kan vissa ha svårt att förstår vad de egentligen får i sig

Denna tabell från US institute of Medicine (IoM) visar omvandlingsfaktorn för en retinolekvivalent (1 µg retinol) :

Ibland anges måttenheten Internationella enheter (IE) som är samma som International units (IU) där 1 IE/IU är lika mycket som 0,33 mikrogram retinol.

Utredning av begrepp:

Retinylester  = Finns i vår kost och lagras i vår lever
Retinol  = Bildas ur retinylestrar i en reversibel reaktion

Retinal = Bildas ur retinol och ger oss bland annat bättre syn genom rhodopsin
   Betakaroten = Är ett provitamin och bildar retinal irreversibel

Retinsyra = Bildas ur retinal och är aktiv i immunförsvaret, celldifferentiering och som antioxidant.

Var finns vitamin A?

Vitamin A finns i inälvsmat som lever, matfett, ost, ägg och i många grönsaker som kännetecknas med orange/röda färger ex.morötter, tomater osv. I animalier finns det i retinoidform medan grönsaker och rotfrukter innehåller karotenoider.

Kroppen kan lagra vitamin A då det är ett fettlösligt vitamin. I levern finns det lagrat i form av retinylestrar men kan även lagras i lungor, njurar och fettväv. Om vitamin A brist uppstår så kan behovet täckas i ett par månader genom lagret som vi har i kroppen. Däremot bör man inte boosta upp det lagret då det är sällan man inte får i sig vitamin A under så lång tid och risken för toxicitet ökar.

Vilka kan vara i behov utav vitamin A?

Gravida men ifall de tar multivitaminer bör de inte ta mer än 1 mg vitamin A per dag. Eftersom lever innehåller mycket vitamin A rekommenderas gravida att undvika tillskott och A-vitaminrika livsmedel under tidig graviditet (3).För att uppnå de toxiska nivåerna är över 3000 µg som man behöver inta.

Ammande kvinnor kan också behöva tänkta på vitamin A intaget, behovet ökar något under amning men brukar inte var några problem (3).

Vilka ska inte ta vitamin A?

Rökare, enligt en studie gjort på 50 000 deltagare där man testade antioxidanterna effekt på cancerskydd fann man efter några år att gruppen som fick Betakaroten fick fler lungtumörer än gruppen som fick sockerpiller (5).

Man behöver inte supplementrea med vitamin A om man täcker sitt dagsbehov via kosten. Det är i princip omöjligt att överdosera vitamin A genom livsmedel så det är främst ifall man tar tillskott och inte är i behov utav det som risken för överdosering ökar. Hos vuxna har hypervitaminos setts vid doser på 200-300 mg retinol (6). För mycket kan leda till benskörhet men börjar ofta med diffusa symptom som huvudvärk osv.(6). Via karotenoider kan man inte överdosera vitamin A då det omvandlas vid behov och lagras i huden. På grund av den lagrande kapaciteten använder en del karotenoider för att får en solbrun hy då karotenoiderna som lagrats gulfärger huden, ögonvitor, handflator och fotsulor (6).

Vitamin A hos oss:

På Vitamin Manager har vi endast vitamin A i karoteoidform och teoretiskt är risken för överdosering väldigt låg så länge du inte är rökare (4,6). Men tänk efter om du verkligen är i behov av tillskottet innan du väljer att börja supplementera.

Referenser:

  1. Nordic Nutrition Recommendations 2012 [Elektronisk resurs]. Nordiska ministerrådet; 2014.
  2. https://source.wustl.edu/2016/06/genetically-modified-golden-rice-falls-short-lifesaving-promises/
  3. https://lakemedelsboken.se/kapitel/nutrition/vitaminer_mineraler_och_sparamnen.html
  4. Ross, A. Catharine (red.) (2014). Modern nutrition in health and disease. . 11. ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins
  5. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/1047279794900361
  6. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-a/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *